KWS
   
 

Få majsen etableret effektivt

Majs er en af de afgrøder hvor udbyttet er mest afhængige af en god etableringen, og majsen betaler rigtigt godt for perfekte forhold mht.

Jordstruktur
Sådybde
Startgødning


Vi ved det godt, men alligevel kan vi blive snydt igen og igen.

 

Klik på billedet for større version

I foråret 2013 så vi en del eksempler på dårlig etablering efter græsmarker. Selv hos landmænd, som har arbejdet med majs efter græs gennem mange år, så vi problemer med fremspiringen. På billedet overfor ser vi en mark, hvor der er majs som forfrugt i venstre side og græs som forfrugt i højre side. Vi har etableret et forsøg på tværs af det gamle skel og såningen er gennemført med samme såteknik og samme startgødning.
Det ses tydeligt hvordan marken med græs som forfrugt har stor variation i plantestørrelsen, og der er også flere frø, der ikke har givet en plante. Her kan vi tydeligt se forskellen, men havde vi kun marken med græs som forfrugt, kunne det være vanskeligt at fastlægge årsagen vil den store variation, og det ville være let at skyde skylden på dårlige frø eller dårligt såarbejde.
Til høst kunne vi se store variationer i parcellerne med græs som forfrugt, så etableringsproblemer holder helt frem til høst.

 


 
KWS